Sağlık

Bilim İnsanları Beyni Demans ve Alzheimer Riskinden Korumaya Yardımcı Olan Doğru Diyeti Açıklıyor

Merhaba. Beynin sağlığını korumak, yaşlanmayla birlikte giderek daha fazla önem kazanan bir konudur. Bilim adamları da beslenmemizle beynimizi nasıl koruyacağımız konusunda araştırmalar yapıyorlar. Bu içeriğimizde yeşil yapraklı sebzelerin beyin sağlığına uygun olduğu haberi yer almaktadır.

Detaylar haberimizde!

Bilim dünyasında bunama ve beyin yaşlanması ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, günde sadece ‘bir porsiyon’ yeşil yapraklı sebze yemek, bunama riskini azaltabilir ve beyin yaşlanmasını en az dört yıl azaltabilir.

Araştırma boyunca yapılan tarama testlerinde, en az altı porsiyon yeşillik yiyen yaşlıların Alzheimer ve bunama gibi hastalıklara yakalanma oranlarının daha düşük olduğu ve yaşıtlarına göre dört yaş daha genç beyinlere sahip oldukları ortaya çıktı.

Bunun nedeni, yeşil yapraklı sebzelerin, beyni amiloid plaklarının oluşumuyla temas eden oksidatif stresten korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından güçlü olmasıdır.

Chicago’daki Rush Üniversitesi’nde konu üzerinde çalışan Puja Agarwal, “Bu sonuçlar çok heyecan verici. Haftada altı porsiyondan fazla yeşil yapraklı sebze yemek ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak insanların beyinlerini yaklaşık dört yıl gençleştiriyor” diyor. açıklama yaptı.

Araştırma grubunun diyet programına dahil ettiği bireyler, ölüm anında beyinlerini daha fazla demans araştırmasına bağışlamayı kabul eden kişilerdi. Bu kişilere ne kadar çeşitli yiyecekler yediklerini soran yıllık anketler yaptılar.

Çalışma katılımcıları, çalışmanın başlamasından ortalama yedi yıl sonra öldü. Bu kişilerin %39’una ölmeden önce bunama teşhisi kondu. Beyinleri ölümden sonra incelendiğinde, %66’sı Alzheimer hastalığı kriterlerini karşıladı.

Araştırmacılar otopside ölen yaşlıların beyinlerini incelediler ve bunları gıda anketleriyle karşılaştırdıklarında sebze ile beslenen yaşlıların beyinlerinin yaşıtlarına göre 4,25 yaş daha genç olduğunu buldular.

Araştırmacılar, beslenme araştırmalarında, Akdeniz diyetinde en yüksek puan alan bireylerin beyinlerinde, en düşük puan alan kişilerden 18 yaş daha genç olmaya benzer ortalama boyutta plak ve düğümlere sahip olduğunu buldular.

Buna dayanarak araştırmacılar, zeytinyağı, kuruyemiş ve balık içeren klasik Akdeniz diyetini kardiyovasküler hastalık ve daha uzun ömür dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına bağladılar. Araştırmacılar ayrıca kırmızı et, kümes hayvanları ve tam yağlı süt ürünleri yiyenlerin daha düşük puan aldığını da fark ettiler.

Dr Agarwal, çalışmanın belirli diyetler ile daha az demans hastalığı plakları arasında bir bağlantı bulduğunu, ancak neden-sonuç ilişkisi olmadığını söyledi.

Ancak yaptığı araştırmalar, Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme biçimlerinin beyinde amiloid plaklarının daha az birikmesine yol açtığını, bunun da bireylerde Alzheimer, bunama ve bunamaya neden olduğunu kanıtlamıştır. Yeşil yapraklı bir diyetin yaşlanan insanların beyin sağlığını koruyacağını gösterdi.

sisli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu