Hiçbir atık çöp değildir
Afyonkarahisar’da yaşayan Sultan Güçlü, 5 yıldır atık malzemeleri geri dönüştürerek yeni objeler üretiyor. Hiçbir şeyi çöp olarak görmediğini söyleyen Varlıklı, geri dönüşüm yaparken çektiği görüntülerle sosyal medyada kadınlara ilham veriyor.
Yumurta kartonlarından araba lastiklerine, yemek kutularından ve daha birçok atık malzemeden çeşitli objeler üreten Sultan Güçlü, eşinin de desteğiyle oluşturduğu atölyede birçok kişinin çöp olarak gördüğü malzemeleri faydalı eşyalara dönüştürüyor. Sultan Varlıklı, geri dönüşüm yaparken çektiği görüntüleri sosyal medyada paylaşarak birçok kadına ilham veriyor. Fikirlerinin çok beğenildiğini söyleyen Varlıklı, ürettiği objeleri çevresindekilere hediye ediyor. Kağıt ve plastik atıkları başta olmak üzere pek çok atığı doğaya kazandırmak için ilginç fikirlerle yola çıkan Güçlü, sonunda kullanışlı ve oldukça estetik öğeler ortaya çıkarıyor. Özellikle manevi değeri olan şeyler, Güçlü’nün elinde eskidiğinde yepyeni bir görünüme kavuşabiliyor.
“Bu benim çocukluk hayalimdi”
Çocukluk hayalini gerçekleştirerek gördüğü her şeyi geri dönüştüren Sultan Güçlü, macerasını şöyle anlattı:
“Birçok farklı üründen, atılacak inert ürünlerden, çöp diyebileceğimiz malzemelerden inanılmaz şeyler yapıyorum ve bunu yaparken de çok mutluyum. Gerçekten bu benim çocukluk hayalimdi. Bir şeyler üretmek, bir şeyler tasarlamak. Başladım. inanmak, işe dönüştü.”
“Aşk olmadan hiçbir şey yapılmaz”
Küçük bir dükkanda her gün geri dönüşümde çalışan Varlıklı, yanında 3 kişiyi istihdam ediyor. Hiçbir atığı çöp olarak görmediğini belirten Varlıklı, şöyle devam etti:
“Benimle çalışan 4 kişilik bir grubuz ve hepimiz bu işi severek yapıyoruz. Bu işi yaptığım ve kadınlara öncülük ettiğim için çok mutluyum. Çünkü hiçbir çöp, hiçbir israf aslında israf değildir. Benim gözümde bir malzemedir.” geri dönüşümlü olmak mesela ben bir örnek vermek istiyorum oğlum küçükken araba istedi alamadık bir anne olarak o arabayı alamadığım için çok üzüldüm. Biraz karton, biraz malzeme, kumaş ve eski araba jantlarım vardı onları bir araya getirip arabaya çevirdim.Tamamen hayal gücüm ve inancımla.Sanırım ben oğluma bir araba alsam böyle olmazdı. ama ona bir şeyler hazırlamak, bir şeyler sunmak onu çok mutlu etti.”
İmkanlar sınırlı da olsa herkesin bir şeyleri geri dönüştürebileceğini vurgulayan Zengin, şunları kaydetti:
“Elbette imkanlarınız ne kadar kısıtlı olursa olsun bir şeyler ortaya koyabilirsiniz. O işin en değerli yanı bence adım atmak ve tabii ki inanmak ve çalışmak. Çalışarak desteklemek. Benim gözümde iş.” – AFYONKARAHİSAR