Deepfake Videoların Beynimizi Kandırdığı ve ‘Sahte Anılar’ Yarattığı Anlaşıldı
Yıllardır hayatımızdadır ve her türlü kötülük için kullanılmaya müsaittir. derin sahte teknoloji Yeni bir etki ortaya çıktı. İrlanda’da hizmet veren University College Cork’ta eğitimine devam eden bilim insanı Gillian Murphy liderliğindeki bir araştırma, insan beyninin deepfake teknolojisi ile kandırılabildiğini ortaya koydu, yaşanmamış şeyleri yaşanmış gibi hatırlamakneden olduğunu ortaya çıkardı.
436 kişinin katılımıyla Yapılan araştırma kapsamında katılımcılara her türlü deepfake görüntü izlettirildi. Bu görsellerden birkaç örnek verelim: 1980 yılında vizyona giren Shining filminde Brad Pitt, Marvel’ın Captain Marvel serisinde ise Charlize Theron yer aldı. Ayrıca Raiders of the Lost Ark’ta Harrison Ford yerine Chris Pratt rol aldı.
Ankete katılanların yüzde 49’u deepfake’in gerçek olduğuna inanıyordu!
*Gillian Murphy tarafından Twitter’da paylaşılan derin sahte görüntüler.
Yapılan incelemeler sonucunda katılımcılar yüzde 49 Ciddi bir kısmının deepfake içeriğin gerçek olduğuna inandığı anlaşıldı. Üstelik yapımlar eski olmasına rağmen sanki geçmişte aynı filmi aynı şekilde izlediklerini zannediyorlardı. İnsanlar ayrıca 1987’den beri ekranda aktif olan Brad Pitt’in 1980 yılında vizyona giren bir filmde oynadığına inanmıştı. Öte yandan; Bire bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 41’i Charlize Theron’lu Captain Marvel dizisinin daha uygundiyordu…
Indiana Jones serisinin ilk filmi Raiders of the Lost Ark’ta oynayan Chris Pratt:
Neyse ki, teknik olarak kendinizi derin sahtekarlıktan korumanın yolları var!
The Daily Beast’e araştırmasıyla ilgili röportaj veren Gillian Murphy, yaptığı işin insanları etkileyebileceğini söyledi. ne kadar kolay gösterdiğini söyledi. Ancak Murphy’ye göre insanlar teknoloji okuryazarlığı Eğitim vermek, gördükleri görüntülerin derin mi yoksa gerçek mi olduğunu anlamalarını sağlayabilir. Elbette böyle bir şeyin olabilmesi için kapsamlı bir eğitim verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.